CE Znak

CE Znak  

Funkcionisanje i razvoj na svetskom tržištu danas ne podrazumeva samo plasiranje proizvoda koje proizvođači ističu kao kvalitetne, već podrazumeva posedovanje međunarodno priznatog dokaza kvaliteta u vidu posedovanja CE znaka.

CE znak ne predstavlja simbol kvaliteta proizvoda, već ukazuje da je proizvod proizveden i dizajniran u skladu sa odredbama direktiva EU.

Zemlje članice Evropske unije su svojim zakonskim propisima i drugim merama želele da se osiguraju da se na tržište EU plasiraju i u upotrebi nađu samo oni proizvodi koji ne ugrožavaju bezbednost, život i zdravlje ljudi, svojinu, životnu sredinu ili neke druge interese od javnog značaja.

U tom smislu, donete su direktive koje postavljaju bitne zahteve koje moraju ispuniti proizvodi. Ti zahtevi određuju tehničke karakteristike (specifikacije) koje proizvodi moraju imati, a koje utiču ili mogu uticati na gore pomenute aspekte. Tehničke specifikacije o usaglašenosti proizvoda sa bitnim zahtevima, koje postavljaju direktive, date su u harmonizovanim standardima.

CE znak

CE znak

Postupak ocenjivanja usaglašenosti proizvoda podeljen je u različite metode, odnosno osam modula za postupke ocenjivanja usaglašenosti proizvoda: od najjednostavnijeg – Modul A (interna kontrola proizvodnje) do najkompleksnijeg – Modul H (potpuno obezbeđenje kvaliteta).

Pomenutim modulima su propisane odgovornosti proizvođača (i njegovog ovlašćenog zastupnika), kao i stepen uključenosti akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti. Pojedini moduli imaju svoje varijante. Razlog za omogućavanje varijanti u okviru modula jeste da se omogući  potreban nivo zaštite proizvoda koji predstavljaju viši nivo rizika uz izbegavanje određivanja težeg modula. Zamisao je smanjiti opterećenje proizvođača što je više moguće.

CE znak

CE znak

Postojanje oznaka CE na proizvodu podrazumeva:

  1. Ublažavanja tehničkih barijera prilikom izvoza na evropsko tržište;
  2. Mogućnost ravnopravne kooperantske saradnje sa stranim organizacijama;
  3. Veću konkurentnost na domaćem tržištu;
  4. Mogućnost postizanja dobre konkurentnosti na inostranom tržištu pod uslovom da se obezbedi visok kvalitet proizvoda;

Odluka o prihvatanju CE znaka je uz navedene pozitivne efekte opravdana, ali pretpostavlja suočavanje sa kompleksnom ocenom usaglašenosti svih performansi proizvoda i to uz visoke troškova ocene usaglašenosti.

Uz adekvatnu analizu prednosti i zahteva koje nosi sa sobom, CE znak predstavlja pametno ulaganje u proces podizanja kvaliteta proizvoda koji se plasiraju na inostranom tržištu.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com